MATKUSTUSKAUSI: MATKAN KESTO: 
21.-27.12.2021 ti-ma, 6 yötä
Lennämme_Finnairilla_blue_text_nettiin

Matkaohjelma

Ti 21.12. Tervetuloa Italiaan

Tiistai-aamuna  saavut Roomaan Finnairin suoralla reittilennolla. Oppaamme toivottaa sinut tervetulleeksi kotikaupunkiinsa ja johdattaa sinut majoittumaan hienostuneen Via Veneto -kadun tuntumassa sijaitsevaan Empire Palace -hotelliin . Koska huoneesi on valmiina sinua varten vasta iltapäivällä, oppaasi vie sinut kävelykierrokselle samoille kujille ja kaduille, joilla aikanaan antiikin ajan kaupunkilaisetkin käyskentelivät. Vertaansa vailla olevien nähtävyyksiensä ansiosta Rooma on kuin suuri ulkoilmamuseo, jossa jokaisella askeleella näet toinen toistaan upeampia rakennuksia ja muistomerkkejä.

Reittimme kulkee aluksi Quirinalis-kukkulalle, jota hallitsee komea presidentin palatsi. Täältä laskeudumme alas kapeita kujia pitkin kuuluisalle Trevin suihkulähteelle ja edelleen Espanjalaisille portaille. Pantheonin temppelin kautta päädymme roomalaisten olohuoneeksi kutsutulle Piazza Navona -aukiolle. Sen keskellä kohoaa upea Gian Lorenzo Berninin suihkulähde ”Neljä virtaa”. Sitä vastapäätä Francesco Borrominin suunnittelema Sant’ Agnese -kirkko vaikuttavine julkisivuineen muistuttaa Pyhän Agnesen riipaisevasta kohtalosta. Kierroksen päätteeksi majoittuminen hotelliin.

Ensimmäistä iltaa voit viettää aivan hotellisi lähikortteleissa, joissa on monia illallisravintoloita - parhaat vinkit saat oppaaltasi.


Ke 22.12. Rooma omaan tahtiin ja kirkkokonsertti

Keskiviikkopäivää  voit viettää Roomassa omaan tahtiin nähtävyyksiin tutustuen tai ostoksia tehden. Suosittelemme käyntiä Piazza Navonan historiaa esittelevässä pienessä vierailukeskuksessa. Katutason matkamuistomyymälän alapuolella on arkeologisissa kaivauksissa alueelta löydettyä esineistöä. Keskuksen mielenkiintoisinta antia on noin 10 minuuttia kestävä filmi, jossa nykyinen Navona-aukio puetaan modernin tekniikan keinoin antiikin aikaiseen asuun. Saat mielenkiintoisen näkökulman, kun filmin nähtyäsi seuraavan kerran astelet Navonalla.

Alkuillasta bussi ja opas noutavat sinut hotellista Tiber-joen varrella sijaitsevaan pikkukirkkoon. Kauneimpia ooppera-aarioita ja tunnettuja italialaisia melodioita käsittävän konsertin päätteeksi kohotamme maljan yhdessä esiintyjien kanssa. Yhteisen illallisen jälkeen kuljetus oppaan kanssa takaisin hotelliin.


To 23.12. Vatikaanin museot ja Sikstuksen kappeli

Vatikaanin museoiden ainutlaatuiset taideaarteet avautuvat meille torstain  retkellä. Alun perin paavin palatseina toimineet museorakennukset kätkevät sisälleen antiikin veistoksia, kartta- ja gobeliinikäytäviä sekä mosaiikein koristeluja saleja. Vierailemme myös vertaansa vailla olevassa Sikstuksen kappelissa, joka on Vatikaanin palatsin pääkappeli. Sen massiiviset seinät ovat renessanssimestareiden freskoin koristelemia, katto- ja pääalttari ovat puolestaan itsensä Michelangelon käsialaa.  

Vatikaanin museoista siirrymme henkeäsalpaavaan Pietarinkirkkoon. Se on Rooman merkittävimpien renessanssi- ja barokkiarkkitehtien käsialaa. Pietarinkirkon aukio on puolestaan tullut tutuksi paavin ”Urbi et Orbi” -siunauksesta, joka leviää kaikkialle maailmaan television välityksellä jouluna ja pääsiäisenä.

Yhteisen ohjelman jälkeen voit suunnistaa vaikkapa Rooman tuntemattomampiin osiin ja kokea aitoa roomalaista elämänmenoa. Myös tuliaisostoksille on tänään aikaa.


Pe 24.12. Jouluaatto

Jouluaattoaamuna voit pistäytyä vielä pienellä kävelyretkellä. Puolilta päivin jätämme jäähyväiset ikuiselle kaupungille Roomalle ja matkaamme kohti Umbriaa - Italian vihreää sydäntä. Vuosisataisen historian eri kerrokset, alueella vaeltaneiden kansojen vuorovaikutus ja sykähdyttävät maisemat ovat muovanneet tunnelman, jolle sinun on helppo antautua. Kukkuloiden keskiaikaiset kaupungit tähyilevät tyynenä alas oliivi- ja viinitarhoihin ja vehreisiin metsiin. Täällä elämä soljuu verkkaiseen tahtiin.

Iltapäivällä saavumme tunnelmalliseen Todin pikkukaupunkiin. Kukkulalla sijaitseva Todi kapeine kujineen, aukioineen ja vanhoine rakennuksineen lienee yksi Umbrian viehättävimmistä kaupungeista, Poikkeamme keskustassa ennen majoittumista Bramante-hotelliin . Majoittumisen jälkeen sinulla on muutama tunti aikaa levähtää ennen aattoillan viettoa. Tervetulojuoman jälkeen on vuorossa perinteinen italialainen jouluaaton illallinen kalapainotteisine herkkuineen. Niitä nautimme hotellin omassa ravintolassa.


La 25.12. Marcellanon jouluseimi

Rauhallinen joulupäiväsi alkaa aamiaisella. Kävelykierros hotellia ympäröivässä vehreässä maastossa rentouttaa mielen ja kehon.

Italialaisessa joulun vietossa tärkein ateria on joulupäivän lounas, jonka nautimme hotellissa. Iltapäivällä lähdemme läheiseen Marcellanoon. Kyläläiset viettävät joulupäivää perinteisin menoin, joihin jouluvieraat ovat lämpimästi tervetulleita. Kylän keskustan ovat valloittaneet pikkukojut, joissa on tarjolla käsityö- ja artesaanituotteita, paikallisia herkkuja, lämmittävää hehkuviiniä ja paahdettuja kastanjoita.

Illan hämärtyessä jouluseimitapahtuma herää eloon Joosefin ja Neitsyt Marian kulkiessa kylän halki. He saapuvat luolaan, jossa Jeesus syntyy. Kellotornista laskeutuva pyrstötähti johdattaa itämaan tietäjät seimen luo. Ajatukset kulkevat kuin itsestään joulun vieton perimmäisen tarkoituksen äärelle – samalla huomaamme, että emme ole enää katselijoita vaan osa tätä ehkä maailman tunnetuinta historiallista tapahtumaa. Illaksi palaamme takaisin Bramante-hotelliin.


Su 26.12. Franciscus Assisilaisen hengessä

Tapaninpäivän ajelulle viemme sinut Pyhän Franciscuksen kotikaupunkiin Assisiin. Italian toiseksi suosituin pyhiinvaelluskohde on onnistunut säilyttämään aitoutensa kaupallisten arvojen vallatessa alaa. Kukkulan rinteellä levittäytyvän pikkukaupungin kaduilla ja kujilla siirryt toiseen aikakauteen. Pääkatu Via San Francesco vie sinut roomalaiselle forumille – Piazza del Comune -aukiolle, jota ympäröivät vanhat palatsit holvikaarikäytävineen.

Päivän aikana poikkeamme kolmessa kirkossa. Santa Chiara on fransiskaanista sääntökuntaa noudattavien klarissalaisnunnien kotikirkko. Kaupungin laidalla sijaitseva Pyhän Franciscuksen basilika on kaksiosainen: yläkirkon seiniä koristavat mestari Giotton hienot, Pyhän Franciscuksen elämää kuvaavat freskomaalaukset – alakirkon hämyisessä kryptassa puolestaan on pyhimyksen viimeinen leposija. Kirkko on keskiajalta lähtien toiminut fransiskaaniveljeskunnan symbolina.

Paluumatkalla pysähdymme vielä mielenkiintoisessa Santa Maria degli Angelin kirkossa. Se rakennettiin suojelemaan pientä ­Porziuncola-kappelia, jossa Franciscus sai kutsumuksensa ja jossa hän myös kuoli. Kirkon yhteydessä on kaunis ruusutarha, jonka ruusut kukkivat ympäri vuoden. Retken aikana yhteinen lounas.

Illaksi palaamme Bramante-hotelliin, jossa kokoonnumme läksiäisillalliselle.


Ma 27.12. Näkemiin Italia

Varhaisen aamiaisen jälkeen hyvästelemme Umbrian. Joulumatkan päätteeksi kuljetus Rooman lentokentälle, josta Finnairin suora reittilento tuo sinut takaisin Helsinkiin.

Lue esitettämme 

Vuoden 2022 esitteemme ilmestyy loppuvuodesta.
Vuoden 2021 matkat löydät nettisivuiltamme.

Uutuudet 2021

Tässä esimerkkejä tämän vuoden uutuuksistamme:

Ajankohtaista

24.11.2021
Toimistomme marras- ja joulukuun aukioloajat
24.09.2021
Vuoden 2022 matkoja avattu myyntiin!
27.08.2021
Ohjeita turvalliseen matkustamiseen Covid 19 -pandemian aikana
05.07.2021
Puhelinnumeromme on muuttunut