MATKUSTUSKAUSI: MATKAN KESTO: 
7.-14.4.2022
28.9.-5.10.2022
to-to, 7 yötä
ke-ke, 7 yötä

Varaa matkasi

Kohde: Etelä-Italia 2022

Matkaohjelma:  

1. pv Tervetuloa Etelä-Italiaan!

Puoliltapäivin lähdet Lufthansan ja Air Dolomitin lennoilla Münchenin kautta Bariin, jossa suomenkielinen oppaamme on sinua vastassa. Kuljetus ja majoittuminen Oriente -hotelliin. Yhteisen illallisen nautimme Barin keskustan ravintolassa.


2. pv Barin Vanhakaupunki ja Trani

Tänään  tutustumme tarkemmin Etelä-Italian kaupalliseen ja kulttuuriseen keskukseen Bariin. Kaupunki muodostuu kahdesta eri osasta, kapeiden kujien ja pienten aukioiden Vanhastakaupungista sekä sen ympärille rakennetusta uudesta osasta. Kävelykierroksen aikana kohtaat historiaa ja perinteitä. Näet mm. kirkkoja, vanhoja palatseja sekä vanhaa osaa ympäröivän kaupunginmuurin. Kaiken tämän keskellä elämä soljuu värikkäänä ja äänekkäänä, aivan kuten pitääkin – eteläitalialaiseen tapaan!

Yhteisen lounaan jälkeen käymme Tranin rantakaupungissa. Huvialusten ja kalastajaveneiden täyttämä satama-alue, rantapromenadin ravintolat ja kahvilat, elegantit rakennukset sekä romaaninen katedraali –kävelykierros on tulvillaan menneen ajan tunnelmaa. Tranissa sinulla on myös vapaata aikaa istahtaa vaikkapa iltapäiväkahville. Päätteeksi kuljetus takaisin Bariin, jossa iltasi on vapaa.


3. pv Alberobello ja Castellanan tippukiviluolat

Kolmantena matkapäivänä retkeilemme UNESCOn maailmanperintökohteeseen Alberobelloon. Vanhan keskustan rakennukset ovat trullitaloja, joita Alberobellossa ja sen ympäristössä on yhteensä noin tuhat. Pyöreät valkoiset rakennukset kartionmuotoisine kivikattoineen ovat ainutlaatuisia. Jopa pikkukaupungin San Antonio -kirkko on rakennettu trullityyliin. Alkuperäisten talojen kivet ladottiin taidokkaasti ilman saumausaineita. Entisaikojen elämää sisälleen kätkeviin trullitaloihin tutustumme Rione Aia Piccola- ja Rione Monti -korttelissa kiertävällä kävelyreitillä samalla kun sinulle esitellään perinteisiä käsityötaitoja. Trullitalot eivät suinkaan kuulu vain menneisiin aikoihin, vaan niissä asuu edelleen muutamia tuhansia asukkaita.

Perinteisen apulialaisen lounaan jälkeen sukellamme lumoavaan maanalaiseen maailmaan Italian suurimpiin kuuluvissa Castellanan tippukiviluolissa. Mielikuvituksellisesti kerrostuneet stalagmiitit ja stalaktiitit ovat muodostuneet luoliin miljoonien vuosien aikana kalkkipitoisen veden tippuessa hiljalleen. Mutkittelevissa luolissa etenevällä 1,5 tunnin kävelykierroksella hämmästelemme luonnon muovaamia taideteoksia. Liikumme helppokulkuisilla käytävillä noin 60 m syvyydessä, jossa lämpötila pysyttelee 16 ja 18 asteen välillä läpi vuoden. Ilta Barissa on vapaa.


4. pv Hohtavan valkea Ostuni ja keskiaikainen Cisternino

Tänään lähdemme kohti etelää ja matkaamme kirkkaansinisen Adrianmeren ja vihreiden oliivipuiden ympäröimään Ostuniin. Kaupunki tunnetaan Apulian ”valkoisena helmenä”, sillä sen kolmelle kukkulalle rakennetut talot hohtavat puhtaan valkoisina. Kävelykierros keskustan kapeilla kujilla vie ylös Ostunin maamerkille, Neitsyt Marialle pyhitetylle katedraalille. Viivähdämme hetken hienoja maisemia ihaillen.

Todennäköisesti et ole missään muualla nähnyt yhtä paljon oliivipuita kuin Apuliassa. Alue on Italian suurimpia oliiviöljyn tuottajia, arvioiden mukaan oliivipuita on jopa 60 miljoonaa. Vihreään kultaan tutustut paikallisella oliiviöljytilalla, jossa näet kuinka maailmankuulu neitsytöljy valmistuu ja maistelet tilan tuotteita. Lounastamme Valle d’Itrian laaksossa, Cisterninon pikkukaupungissa. Tämä kuvankaunis arkkitehtoninen mestariteos on vuosisatojen aikana onnistunut säilyttämään keskiaikaisen ilmeensä.

Lounaan jälkeen jatkamme Leccen kaupunkiin ja majoitumme delle Palme -hotelliin. Ilta on vapaa omalle ohjelmalle.


5. pv Barokin loistoa Leccessä

Etelä-Italian Firenzenäkin tunnettu Lecce eli kukoistuskauttaan 1600–1700-luvuilla. Tältä ajalta perintönä on edelleen näkyvissä vahva espanjalaisvaikutus – siitä kertovat loisteliaaseen barokkityyliin rakennetut kirkot ja palatsit. Ne luovat kaupungille kauniin yhtenäisen yleisvaikutelman. Kävelykierroksella ihastelemme mm. antiikin amfiteatteria Piazza Sant’Oronzo -aukiolla ja näemme myös Santa Crocen kirkon ja Piazza del Duomo -aukion, jonka ympärille monet kaupungin tärkeimmistä rakennuksista ovat sijoittuneet. Yhteisen lounaan jälkeen sinulla on iltapäivä ja ilta vapaata aikaa nauttia Leccen tunnelmasta omaan tahtiisi.  


6. pv Otranto ja Gallipoli

Päivän retkemme suuntautuu  Italian saappaan koron itäisimpään kohtaan Otrantoon. Idän ja lännen kohtaamispaikka on täynnä historiaa, taidetta ja kulttuuria. Maantieteellisen asemansa vuoksi se on ollut lukuisten valloittajien taistelukenttänä vuosisatojen ajan. Turkkilaisvallan päätyttyä pieni rannikkokaupunki sai ympärilleen jykevän puolustusmuurin, joka yhdessä Aragonesen linnan kanssa hallitsee kaupunkikuvaa. Otranton tärkeimpiin nähtävyyksiin lukeutuu myös Santa Maria Annunziatan katedraali – roomalaisia, bysanttilaisia ja kristillisiä elementtejä yhdistelevä kirkko. Historiallisessa tunnelmassa etenevän kävelykierroksemme päätteeksi käymme ihastelemassa kirkon upeaa mosaiikkilattiaa 1160-luvulta. ”Elämän puu” -nimeä kantava lattia on koottu n. 600 000 mosaiikkipalasesta. Kirkossa kuulet miksi Otrantoa kutsutaan myös marttyyrien kaupungiksi.

Maittavan maaseutulounaan jälkeen vierailemme Gallipolissa. Tyrrhenanmeren helmenä tunnetussa kaupungissa näkyy kreikkalaisen kulttuurin vaikutus. Kaupunginmuurien ympäröimä historiallinen keskusta on barokkikirkkojen ja vanhojen palatsien täyttämä. Pienen kävelykierroksen päätteeksi voit viettää iltapäivän kahvituokion vaikkapa niemen uloimman laidan merinäköalakahvilassa turkoosinsinisen meren äärellä. Iltasi Leccessä on vapaa omalle ohjelmalle.


7. pv Euroopan kulttuuriperintöä Materassa

Otamme suunnan kohti Basilicataa ja sen kiehtovaa Materan kaupunkia. Matkalla pysähdymme keramiikastaan tunnetussa Grottagliessa. Paikallisten keramiikkataiteilijoiden töitä voit nähdä mm. monissa ravintolasaleissa Apulian alueella. Yhteinen lounas matkan varrella.

Etelä-Italian kierroksemme huipentuu vuoden 2019 Euroopan kulttuuripääkaupunkiin Materaan. Sassi di Matera tarkoittaa sananmukaisesti ”Materan kivet” viitaten ympäröiviin kallioihin, joihin on hakattu luola-asumuksia. Perinteisesti nämä asumukset olivat hyvin yksinkertaisia eikä niissä ollut mukavuuksia. Matera on Jordanian Petran ohella ihmiskunnan vanhin yhtäjaksoisesti asuttu alue. Ensimmäiset merkit asutuksesta ulottuvat 15 000 vuoden taa.

Vielä 1950-luvun alussa ihmiset asuivat näissä alkeellisissa oloissa, jonka vuoksi Materaa pidettiin maan häpeäpilkkuna. Vuonna 1952 säädetyn lain myötä asukkaita alettiin siirtää Italian valtion rakennuttamiin moderneihin asuntoihin Materan uuteen osaan. 1980-luvulta alkaen luola-asumuksia on restauroitu asunnoiksi, ravintoloiksi ja hotelleiksi. Kaupunkikuva on kuitenkin säilytetty alkuperäisenä. Ei olekaan ihme, että monia historiallisia elokuvia on kuvattu juuri täällä. Mm. Carlo Levin kirjaan perustuva elokuva ”Kristus pysähtyi Eboliin” sekä tuoreempi, Mel Gibsonin ohjaama Oscar-palkittu ”Kristuksen kärsimyskertomus” ovat tehneet Materaa tutuksi. Seikkaileepa täällä myös Daniel Graig uusimmassa James Bond -elokuvassa.

Osana monimuotoista ja rikasta eurooppalaista kulttuuriperintöä Matera on ansainnut paikkansa UNESCOn maailmanperintöluettelossa, johon kaupunki listattiin vuonna 1993. Valinta Euroopan kulttuuripääkaupungiksi on nostanut kaupungin yhä laajempaan tietoisuuteen.

Keskusaukion alla sijaitsi aikanaan kokonainen luolastokaupunki toreineen, asuntoineen ja kirkkoineen. Iltapäivän kävelykierros vanhassa osassa tutustuttaa sinut ainutlaatuiseen miljööseen, vierailu luola-asumuksessa ja -kirkossa valottaa Materan menneitä aikoja. Majoitumme Sassi -hotelliin. Läksiäisillalliselle kävelemme keskustan ravintolaan ja nautimme samalla iltavalaistun kaupungin mieleenpainuvasta ilmapiiristä.


8. pv Kotimatka

Varhaisen aamiaisen jälkeen kuljetus oppaan johdolla Barin lentokentälle, josta palaat Air Dolomitin ja Lufthansan lennoilla Münchenin kautta Helsinkiin.

Lue esitettämme 

Vuoden 2022 esitteemme ilmestyy loppuvuodesta.
Vuoden 2021 matkat löydät nettisivuiltamme.

Uutuudet 2021

Tässä esimerkkejä tämän vuoden uutuuksistamme:

Ajankohtaista

24.11.2021
Toimistomme marras- ja joulukuun aukioloajat
24.09.2021
Vuoden 2022 matkoja avattu myyntiin!
27.08.2021
Ohjeita turvalliseen matkustamiseen Covid 19 -pandemian aikana
05.07.2021
Puhelinnumeromme on muuttunut