MATKUSTUSKAUSI: MATKAN KESTO: 
4.-9.9.2022
9.-14.10.2022
su-pe, 5 yötä
Lennämme_Finnairilla_blue_text_nettiin

Varaa matkasi

Kohde: Alsace 2022

Matkaohjelma  

1. pv EU:n pääkaupunki Strasbourg

Saavut sunnuntaiaamuna Finnairin lennolla Frankfurtiin, jossa suomenkielinen oppaamme on sinua vastassa. Aloitamme matkan kohti EU:n pääkaupunkia Strasbourgia, jonne ajomatkaa on noin 215 kilometriä. Matkan varrella pysähdymme ikivanhaan yliopistokaupunkiin Heidelbergiin, jonka kauneus ja ja ikiaikainen tunnelma innoittivat jo 1800-luvun saksalaisia romantikkoja. Nykyajan matkaaja toteaa ilokseen kaupungin lumovoiman olevan edelleen voimissaan. Ympäröivät metsäiset kukkulat ja kaupunkia halkova Neckar-joki luovat Heidelbergille idylliset puitteet. Jykevää kivisiltaa pitkin tavoitat Vanhankaupungin upeine rakennuksineen, suihkulähteineen, kahviloineen ja pikkuputiikkeineen. Kokonaisuutta vartioi Schlossberg-kukkulalla sijaitseva, osittain raunioitunut renessanssilinna. Tutustumme linnaan ja sen 1200-luvulle ulottuvaan historiaan opastetulla kierroksella.

Yhteisen lounaan jälkeen jatkamme kohti Strasbourgia, jonka poliittista merkitystä alleviivaavat Eurooppa-neuvosto ja Euroopan parlamentti. Majoitumme keskeisellä paikalla sijaitsevaan Boma -hotelliin.

Pienen lepotauon jälkeen tutustumme jalkaisin Strasbourgin sydämeen Grande-Île’en, joka nimensä mukaisesti sijaitsee saaressa. UNESCOn maailmanperintökohteisiin lukeutuvan vanhan keskustan helmi on goottilaistyylinen Notre-Damen katedraali. Saaren eteläosan La Petite France eli pikku-Ranska on kukkaistutusten somistama kävelykortteli toreineen, kanaaleineen ja ristikkotaloineen. Ilta Strasbourgissa on vapaa. Voit vaikkapa viettää miellyttävän hetken pienellä jokiristeilyllä ja ihailla historiallisia rakennuksia ja nähtävyyksiä erilaisesta näkökulmasta. 


2. pv Luostarin lumoa ja piparkakkutalo

Maanantain retki perehdyttää meidät aluksi Alsacen suojelupyhimyksen Odilen tarinaan. Sitä kuuntelemaan matkaamme Pyhän Odilen kukkulan luostariin. Viinireitin varrella n. 45 km Strasbourgista sijaitseva Le Mont Sainte-Odile on rakennettu keskiajalla Hohenbourgin linnan paikalle. Kukoistuskauttaan 1100-luvulla elänyt luostari on vuosien saatossa kohdannut mittavia tuhoja. 1500-luvun tulipalo hävitti luostarin lähes kokonaan, mutta aktiivinen toiminta käynnistettiin uudelleen. Luostarista alkaa tiettävästi kelttiläiskaudella rakennettu ns. pakanamuuri. Nykyisin luostari on tärkeä pyhiinvaelluskohde – täällä myös vierailijalta odotetaan hiljaisuutta ja hillittyä käytöstä.

Tyypillisen alsacelaisen Obernain pikkukaupungin otamme haltuun kävellen. Ehn-joki takaa alueelle ihanteellisen mikroilmaston, jonka ansiosta kaupunkia ympäröivät viinitarhat tuottavat laajalti arvostettuja Alsacen viinejä. Satukirjamaisemissa jatkamme Gertwillerin kylään, joka on kuin Hannu ja Kerttu -sadusta. Pahanilkistä noitaa emme tapaa, sen sijaan tutustumme maistiaisten kera Alsacen kansanperinteisiin kuuluvaan piparkakkujen valmistukseen. Myymälässä maistelet piparkakkuja ja kotiin vietäväksi voit ostaa aitoja paikallisherkkuja, mm. piparikaramelleja. Päivän aikana yhteinen lounas. Strasbourgissa ilta on vapaa.


3. pv Romanttinen viinitie

Tiistaina jätämme Strasbourgin ja ajamme mielenkiintoiseen Sélestatin kaupunkiin. Arkkitehtuurinsa ohella se tunnetaan joulukuusiperinteen syntypaikkana. Kävelykierroksen jälkeen matka jatkuu Alsacen sydämeen, jossa vierailemme ”Korkeassa Kuninkaanlinnassa”, Château du Haut-Koenigsbourgissa.  Sélestatin kaupunki lahjoitti tuolloin raunioina olleen linnan Saksan keisari Wilhelm II:lle. Mittavien kunnostustöiden tuloksena linna on nykyisin täydellisesti restauroituna lähes keskiaikaisessa asussaan. Kierros tarjoilee kiehtovaa historiaa vieden sinut aateliston asuinhuoneista ase- ja metsästyssaleihin. Linnan muureilta ihailemme upeita Reininlaakson maisemia. Yhteinen lounas.

Iltapäivällä nautimme jälleen verkkaisesta tahdista ja ajelemme viinitietä pitkin Colmariin. Matkalla näemme herttaisia pikkukaupunkeja – Ribeauville, Riquewihr, Hunawir kutsuvat viivähtämään hetkeksi. Me pysähdymme mukulakivikatujen ja kukkaistutusten Riquewihrissä, jossa kasvatetaan seitsemää eri rypälelajia 11 rekisteröityneen viininviljelijän voimin.  Alsace on kuuluisa erityisesti Riesling-, Gewürtztraminer- ja Pinot Noir -viineistään. Käymme tutustumassa viininvalmistukseen ja maistamme paikallisia viinejä. Illalla majoitumme Colmarissa Grand Hôtel Bristol -hotelliin. 


4. pv Colmar – Ranskan Venetsia

Viinialueen keskellä sijaitsevaa, pitkän kanavan halkomaa Colmariaa pidetään Alsacen viinien pääkaupunkina. Ranskalaiset ja saksalaiset ovat vuoron perään hallinneet aluetta, jossa kaksi kulttuuria nivoutui toisiinsa mielenkiintoiseksi yhdistelmäksi. Toisen maailmansodan loppuvaiheissa Colmar vapautettiin viimeisenä ranskalaiskaupunkina. Saksalaisen kulttuurin vaikutus on edelleen nähtävissä esim. arkkitehtuurissa.

Värikkäät kukkaistutukset koristavat kanavan varren keskiaikaisia ja renessanssiajan ristikkotaloja. Keskiviikon kävelykierroksella ihastuttavassa ”Pikku-Venetsian” korttelissa näet mm. entisaikojen kauppiastaloja, joiden väreistä saattoi aikanaan päätellä omistajansa ammatin – sininen talo kuului kalastajalle, punainen lihakauppiaalle, jne. Mukulakivikatujen varsille jäävät myös 1600-luvun La Maison des Têtes ja La Maison Pfisterin renessanssitalo sekä L’Eglise des Dominicains -kirkko sekä goottilaisen rakennustaiteen aarre Pyhän Martin kirkko.

Iltapäivää ja iltaa voit viettää omaan tahtiisi. Käy ihailemassa upeaa Ruusumadonnaa dominikaanikirkossa tai pistäydy Ranskan arvostetuimpiin museoihin lukeutuvassa Unterlindenissä. Sen suojissa on vaikuttava Isenheimin alttaritaulu. Pieni kotimuseo puolestaan esittelee kuvanveistäjä Frédéric Auguste Bartholdin tuotantoa – hänen tunnetuin työnsä on New Yorkin Vapaudenpatsas. Hansi-museossa voit uppoutua Alsacen kansanperinteeseen kuvataiteilija Jean-Jaques Waltzin töiden kautta. Yhtä lailla voit vain käyskennellä mukulakivikaduilla maalaiskaupungin tunnelmasta nauttien - monien mielestä parasta ajanvietettä!


5. pv Munsterin laakso ja Eguisheim

Vogeesien vuoriston kainalossa sijaitseva Munsterin laakso ylläpitää vuosisatoja vanhaa maatilamatkailuperinnettä. Alsacelaisille juustotie on yhtä rakas kuin viinitiekin. Maatilat ravitsevat ja tarjoavat leposijan maaseudun rauhaa hakeville vaeltajille. Juustotiellä voit kulkea tilalta toiselle, maistella ja ostaa aitoa maalaisjuustoa. Alueen pääasiallisin tuote on Munster-juusto. Sen herkullinen, jäljittelemätön maku on peräisin Vogeesien vuoriston laidunmailta ja sukupolvilta toiselle periytyneestä valmistustavasta. Torstain juustotilakierroksella opimme juustonvalmistuksen eri vaiheet ja tietysti maistamme tätä paikallista herkkua.

Seuraava käyntikohteemme kantaa titteliä village préférê des francais, sillä ranskalaiset valitsivat sen suosikkikyläkseen vuonna 2013. Alsacessa viehättävät kylät ja kaupungit eivät lopu kesken - yksi kauneimmista on Eguisheim. Alue on ollut asuttu jo hyvin varhain – todisteena täältä löydetyt Cro-Magnonin ihmisen jäänteet noin 5000 vuoden takaa.

Kyläidylli koostuu romanttisista ristikkotaloista, mukulakivikaduista ja ihastuttavista kukkaistutuksista. Kävelykierroksella saatat myös nähdä Eguisheimin laidalla pesiviä haikaroita. Yhteisen lounaan jälkeen sinulla on vapaata aikaa ennen paluuta Colmariin.


6. pv Freiburgin kautta kotimatkalle

Rein-joen takana Schwarzwald-vuoriston juurella sijaitsee kierroksemme viimeinen käyntikohde Fribourg, saksalaisittain Freiburg im Breisgau. Vaikka sillä on takanaan yli 900 vuotta historiaa, nuorekkaassa kaupungissa elämä sykkii kaikkina vuodenaikoina kellon ympäri. Vanhan keskustan mukulakivikadut, pienet kanavat ja vieraanvarainen ilmapiiri houkuttavat kävijöitä. Ravintoloiden ja kahviloiden ohella täällä on lukuisia muistomerkkejä menneiltä ajoilta sekä yksi Saksan kuuluisimmista kirkoista, 1200-luvulla rakennettu tuomiokirkko. Perjantain Vanhankaupungin kävelykierroksella pistäydymme myös paikallisessa olutpanimossa ja lounastamme yhdessä.

Freiburgista ajamme Sveitsiin Zürichin lentokentälle, josta palaat Finnairin suoralla iltalennolla Helsinkiin.

 

Lue esitettämme 

Vuoden 2022 esitteemme ilmestyy loppuvuodesta.
Vuoden 2021 matkat löydät nettisivuiltamme.

Uutuudet 2021

Tässä esimerkkejä tämän vuoden uutuuksistamme:

Ajankohtaista

24.11.2021
Toimistomme marras- ja joulukuun aukioloajat
24.09.2021
Vuoden 2022 matkoja avattu myyntiin!
27.08.2021
Ohjeita turvalliseen matkustamiseen Covid 19 -pandemian aikana
05.07.2021
Puhelinnumeromme on muuttunut