MATKUSTUSKAUSI MATKAN KESTO: 
9.-15.5.2022
21.-26.9.2022
ma-la tai ke-ma, 5 yötä
Lennämme_Finnairilla_blue_text_nettiin

Varaa matkasi

Kohde: Wales 2022

Matkaohjelma:  

1. pv Tervetuloa Walesiin!

Saavut Finnairin aamulennolla Manchesteriin, jossa oppaamme on sinua vastassa. Aloitamme matkan kohti Pohjois-Walesia. Erittäin hyvin säilyneessä keskiaikaisessa Conwyssä nautimme tervetuliaislounaan. Walesin valloittajana tunnetun Edward I:n rakennuttama linnoitus, kaupungin ainoa keskiajalta säilynyt kauppiastalo Aberconwy House sekä Sir Thomas Telfordin rakennuttama riippusilta ovat hyvä syy vierailla kaupungissa. 

Joen rannalla kohoava Conwyn linnoitus kutsuu meitä tutustumiskierrokselle. Osaksi kaupunginmuureja rakennettu koruttoman harmaa linna on vaikuttava näky. Paksuine muureineen ja peräti 22 vahtitornillaan se lähetti aikanaan ympäristöönsä viestin vahvasta hallitsijasta. Nykypäivään asti säilynyt kruununperijän arvonimi Walesin prinssi on peräisin Conwystä – näin Edvard I nimitti täällä syntynyttä poikaansa.

Villateollisuus on vuosisatojen ajan ollut yksi Walesin pääelinkeinoista. Laadukkaille villatekstiileille on edelleen kysyntää, vaikka perinteisiä kutomoita on enää vähän jäljellä. Linnakierroksen jälkeen jatkamme Snowdonian kansallispuiston laidalle ja piipahdamme Trefriwin kutomolla, joka on ollut useiden sukupolvien ajan saman perheen omistuksessa. Kutomon koneet ovat olleet käynnissä jo 1850-luvulta lähtien, walesilaiset kankaat ja ryijyt vamistuvat täällä raakavillasta edelleen perinteisin menetelmin. Myymälässä on tarjolla runsaasti erilaisia tuotteita, mm. huiveja, hattuja, viittoja, tyynynpäällisiä, mattoja  ja paljon muuta.

Vain kivenheiton päässä kutomosta on määränpäämme Betws-y-Coedin kylä, jossa majoitumme 1800-luvun rakennuksessa toimivaan Royal Oak -hotelliin . Majoittumisen jälkeen yhteinen illallinen.


2. pv Nostalgiaa ja ripaus Italiaa

Päivän retki johdattelee meidät aluksi aikamatkalle 160 vuoden taa. Ajamme Snowdonian kansallispuiston keskellä sijaitsevaan historialliseen kaivoskaupunkiin Blaenau Ffestiniogiin. Kaivokset ovat jo aikaa sitten vaienneet, mutta niiden perintöä vaalitaan edelleen. Llechweddin kaivoksella louhittiin mm. kattojen rakentamisessa käytettyä liuskekiveä, jota vietiin aina Ranskaan saakka. 1900-luvulla alkoi tuotannon hiipuminen, kunnes se toisen maailmansodan jälkeen loppui kokonaan. Laskeudumme kaivosvaunun kyydissä alas 150 m syvyyteen, jossa jatkamme reilun tunnin kestävää kierrosta jalkaisin. Audiovisuaalisin keinoin kaivokseen on loihdittu hyvin autenttista tunnelmaa – tapaat kaivoksen perustajan sekä kaivoksessa työskennelleitä miehiä ja poikia, joiden työpäivät saattoivat venyä jopa 12-tuntisiksi kuutena päivänä viikossa. Kävelyosuudella laskeudutaan alas hyvin valaistun portaikon n. 60 askelmaa.

Höyryveturin pillin puhallus toivottaa sinut tervetulleeksi seuraavaan kulkuneuvoomme. Louhosmaisemien keskeltä jatkamme  höyryjunan kyydissä Blaenau Ffestiniogista Porthmadogiin. 200 vuotta vanha kapearaiteinen rautatieosuus on 23 km pituinen. 150-vuotiaan junan kolke ja puhina rytmittävät nostalgista matkaamme kuvauksellisten maisemien ja pienten kylien keskellä.

Pohjois-Walesin erikoisin kylä lienee Portmeirion, joka on arkkitehti Sir Clough Williams-Ellisin mestariluomus. Hän halusi todistaa, että luonnon keskelle on mahdollista rakentaa luontoa pilaamatta. Hän myös toivoi, että Portmeirion toimisi inspiraation lähteenä muille. 

Kun vierailet Portmeirionissa voit todeta, että Italiasta inspiraatiota ammentanut Williams-Ellis on onnistunut tavoitteessaan. Italialaisen rantakaupungin hienostunut tunnelma on käsinkosketeltava. Silmäähivelevän kauniit pastellisävyiset asuintalot, kirkot ja kellotornit sekä muut rakennukset lepäävät täydellisessä sopusoinnussa ympäröivän luonnon kanssa. Ei ihme, että kylä on valittu monien tv-sarjojen ja elokuvien kuvauspaikaksi. Portmeirionissa sinulla on aikaa käydä lounaalla, tutkia kylän pikkukauppoja ja pistäytyä iltapäiväteelle sekä viivähtää hyvinhoidetuissa puutarhoissa. Tähän ihastut varmasti! Illaksi palaamme Betws-y-Coediin, jossa yhteinen illallinen.


3. pv Kanaaliretki ja Powisin linna

Tänään matkamme jatkuu kohti etelää. Dee-joen rannalla sijaitseva Llangollenin vehreä laakso on houkutellut matkailijoita jo 1700-luvun lopulta lähtien. Hevosvetoisen proomun kyydissä vietät miellyttävän tuokion veneen lipuessa verkkaisesti Llangollenin kanaalilla, jota pidetään yhtenä Britannian kauneimmista vesiväylistä. Kanaali on listattu UNESCOn suojelukohteeksi.

Keskiaikainen, punaisesta hiekkakivestä rakennettu Powisin linna on vaikuttava ilmestys. Se on tähyillyt korkealta kalliolta jo 1200-luvulta saakka. Hieman synkkä ulkokuori kätkee suojiinsa elegantit sisätilat, joissa eri tyylisuunnat lyövät kättä yli vuosisatojen. Vierailun aikana näet upeita huonekaluja, maalauksia ja veistoksia, joilla kaikilla on oma tarinansa kerrottavanaan.

Linnaa ympäröivä terassimaisesti porrastettu barokkipuutarha on maailmankuulu. Erityisesti kävijän mieleen jäävät valtavat yli 300 vuotta vanhat, muotoon leikatut marjakuuset. Italialais- ja ranskalaistyyliin suunnitellussa puutarhassa on monia alkuperäisiä veistoksia. Linnan tiluksia ympäröi villipeurapuisto, saatat myös nähdä komeita riikinkukkoja astelemassa laajoilla nurmialueilla. Linnakierroksen jälkeen sinulla on aikaa omatoimiselle lounaalle.

Vanhassa maaseutukartanossa toimivassa Llangoed Hall -hotellissa vietämme perinteisen englantilaisen iltapäivän teehetken. Illansuussa saavumme Breconin kaupunkiin ja majoitumme vanhan linnan raunioille rakennettuun Brecon Castle -hotelliin , jossa myös illastamme.


4. pv Kävelyllä Brecon Beaconsissa

Neljättä matkapäivää vietämme Etelä-Walesin ylänköalueella, Brecon Beaconsin kansallispuistossa. Otamme aamulla lounaspaketit mukaan hotellista ja aloitamme päivän reilun kolmen kilometrin kävelyretkellä Hirwaunin kylästä. Helppokulkuisessa maastossa kulkeva reitti vie meidät maailman pienimpään viskitislaamoon, Penderyniin. Walesilainen Penderyn-viski on voittanut useita maailmanlaajuisesti arvostettuja palkintoja. Paikallisopas johdattaa meidät pilke silmäkulmassa kierrokselle, jonka päätteeksi maistamme tislaamon tuotteita. Halutessasi voit tehdä tuliaisostoksia.

Iltapäivällä sinulla on hieman vapaata aikaa Breconissa. Yrjöjen aikaan rakennetussa pikkukaupungissa on viehättävä historiallinen keskusta – myös kanaalinvarren idyllisiä taloja kannattaa käydä ihailemassa. Yhteinen illallinen.


5. pv Elävä maaseutu ja Cardiff                            

Luonnonmukaiset ja ympäristöystävälliset viljelytavat ovat Walesissa nykypäivää. Luonnon monimuotoisuutta pyritään lisäämään monin eri tavoin. Otamme matkatavarat mukaan, hyvästelemme Breconin ja suuntaamme aamupäiväksi maaseudulle. Vierailemme luomutilalla, joka on ollut saman perheen omistuksessa vuodesta 1983 lähtien. Tilalla asustavat lampaat, lehmät, siat ja kanat syövät vain puhdasta luomuruokaa – eläinten hyvinvointi on perheelle kunnia-asia. Kahvikupposen äärellä kuulemme itse tilasta sekä maanviljelijän työstä nykypäivän Walesissa. Huom! Bussi pääsee noin 1,5 km päähän, joten loppumatka taittuu kävellen.

Seuraavaksi teemme tuttavuutta walesilaisten viinien kanssa. Cardiffin länsipuolella Walesin maaseudun sydämessä sijaitseva Llanerchin viinitila tuottaa laadukkaita Cariad valko-, rose- ja kuohuviinejä. Kuulemme tilan historiasta ja viininviljelystä informatiivisella kierroksella , jonka päätteeksi maistamme viinejä ja nautimme lounaan.

Walesin sympaattinen pääkaupunki Cardiff on kompakti ja vahvasti nykypäivässä elävä. Noin 350 000 asukkaallaan se on Britannian yhdeksänneksi suurin kaupunki. Cardiffin juuret ulottuvat roomalaisajalle asti. Teollinen vallankumous saavutti aikanaan myös Cardiffin, ja  1900-luvulle tultaessa syrjäisestä paikasta oli kehittynyt maailman tärkein hiilisatamakaupunki.

Cardiffin ilme on nykyisin tyystin muuttunut – massiiviset teollisuusrakennukset ovat saaneet väistyä kävelykatujen ja puistojen tieltä. Myös satama-alue Cardiff Bay on täysin uudistettu – putiikkeineen, ravintoloineen ja baareineen se muodostaa viihtyisän kaupunkiolohuoneen. Täällä sijaitsee mm. Walesin parlamenttitalo Senedd, sekä vuonna 2009 avattu Walesin kansallisoopperan koti Millennium Centre. Cardiffissa järjestetään joka toinen vuosi arvostettu laulukilpailu, näistä ensimmäisen voitti Karita Mattila v. 1983. Toinen kuuluisa suomalaissopraano Soile Isokoski on puolestaan toiminut laulukilpailun tuomarina.

Tutustut oppaan johdolla Cardiffin nähtävyyksiin ja majoitut Cardiffin linnan lähelle The Coal Exchange -hotelliin . Ilta on vapaa omalle ohjelmalle. Esim. Cardiff Bayn ravintoloiden menut pursuavat paikallisia herkkuja fine dining -annoksista suussa sulaviin walesilaisiin hampurilaisiin ja tuoreista meren antimista lampaanlihaan, joka nautitaan tietysti minttuhyytelön kera. Valitse oma suosikkisi!


6. pv Castle Combe ja kotimatka

Aamiaisen jälkeen lähdemme kohti Lontoota. Matkalla pysähdymme Cotswoldin luonnonkauniissa maisemissa sijaitsevaan Castle Combeen. Vieri viereen rakennetut kiviset talot harjakattoineen, mutkitteleva kylänraitti ja vanhat kivisillat – kylään saapuessasi on kuin olisit astunut suoraan menneeseen maailmaan. Ei ihme, sillä noin vuoden 1600 jälkeen muutaman sadan asukkaan kylään ei ole rakennettu uusia taloja. Myös ympäröivä luonto on suojeltu, ja autoliikenne kylässä on kokonaan kielletty. Castle Comben taianomaisen tunnelman ovat löytäneet myös elokuvan tekijät – kylä on tuttu mm. Steven Spielbergin ohjaamasta liikuttavasta Sotahevonen-elokuvasta. Myös Agatha Christien mestarietsivä Hercule Poirot on ratkonut kylässä murhamysteeriä.

Kävelykierroksen jälkeen nautimme pubilounaan kylän ulkopuolella. Myöhemmin iltapäivällä saavumme Heathrow’n lentokentälle, josta palaat Finnairin suoralla lennolla Helsinkiin.

Lue esitettämme 

Vuoden 2022 esitteemme ilmestyy loppuvuodesta.
Vuoden 2021 matkat löydät nettisivuiltamme.

Uutuudet 2021

Tässä esimerkkejä tämän vuoden uutuuksistamme:

Ajankohtaista

24.11.2021
Toimistomme marras- ja joulukuun aukioloajat
24.09.2021
Vuoden 2022 matkoja avattu myyntiin!
27.08.2021
Ohjeita turvalliseen matkustamiseen Covid 19 -pandemian aikana
05.07.2021
Puhelinnumeromme on muuttunut