Ohjeita turvalliseen matkustukseen Covid 19 -pandemian aikana (päivitetty 31.8.2021)

Olemme koonneet tälle sivulle käytännön ohjeita siitä, kuinka menetellä ennen matkaa, matkan aikana ja sen jälkeen kun OK-Matkojen ohjelmalliset matkat taas syksyllä jatkuvat.

Koronapandemian johdosta matkailu on muuttunut. Eri maiden viranomaiset voivat tehdä lyhyelläkin varoitusajalla päätöksiä, jotka vaikuttavat  matkantekoon esimerkiksi maahantulorajoitusten tai kohteessa voimassa olevien rajoitusten muuttumisen johdosta. Matkustajalta voidaan vaatia esimerkiksi todistusta negatiivisesta koronatestistä maahan saavuttaessa tai maskinkäyttöä kohteessa. Myös turistikohteet, ravintolat, yökerhot, kaupat, apteekit jne. voivat olla suljettu, tai niiden aukioloaikoja ja/tai vierailijoiden määrää on rajoitettu. 

Matkanjärjestäjänä meidän on noudatettava viranomaisten suosituksia niin kotimaassa kuin kohdemaissa. Pyrimme sopeuttamaan toimintaamme mahdollisimman toimivaksi ja turvalliseksi ja löytämään ratkaisuja uusiin tilanteisiin.

Koronapandemian aikana matkustajan on itse huolehdittava kunkin matkakohteen vaatimusten mukaisista todistuksista, joita tarvitsee matkaansa varten. Näitä ovat esimerkiksi todistukset saadusta Covid 19 -rokotussuojasta, negatiivisesta Covid 19 -testistä tai sairastetusta Covid 19 -taudista. Matkustaja vastaa itse testien ja todistusten kustannuksista.

Lentokenttä_Covid_testitulos

Ohjeet koronatestauksesta ja matkalle vaadittavista todistuksista

Kun suunnittelet matkaa ulkomaille, huomioi aina kohdemaan omat rajoitukset. Maahantuloa voidaan rajoittaa. Joissakin maissa viranomaiset vaativat, että sinulla on ennen matkalle lähtöä saatu negatiivinen tulos koronatestistä, todistus sairastetusta Covid 19 -taudista ja/tai sinut on rokotettu 1-2 kertaa koronarokotteella.

LENTOKENTÄLLÄ MATKAAN LÄHTIESSÄ

Mahdollisesti vaadittavat todistukset vaihtelevat kohteen mukaan. Tästä löydät tietoa suosituimpien kohteidemme tämänhetkisistä maahantulovaatimuksista. Ne saattavat muuttua nopeastikin, joten tarkistathan vaatimukset vielä uudelleen ennen matkaasi.

• Esitä tarvittaessa todistus koronarokotuksesta, negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta Covid 19 -taudista sekä täytä tarvittaessa kohdemaan vaatima terveysselvitys- tai matkustajatietolomake.

Koronatestitodistus
Mikäli tarvitset kohdemaahan koronatestituloksen, OK-Matkojen asiakkaana sinulla on mahdollisuus PCR-testiin (99€/hlö) yhteistyökumppanimme kautta. Lisätiedot ja koodin alennuksen saamiseksi lähetämme noin 2 viikkoa ennen matkaa.

Koronarokotustodistus 
Löydät Omakannasta EU:n virallisen englanninkielisen koronarokotustodistuksen. Koronarokotustodistuksen voi näyttää Omakannasta puhelimen näytöltä tai sen voi tulostaa paperille. Todistuksessa on koodi, jonka avulla todistuksen aitouden voi todentaa.

TAKAISIN SUOMEEN SAAVUTTAESSA

• Esitä joko todistus vähintään 14 vrk sitten saadusta koronarokotuksesta, todistus negatiivisesta koronatestistä (PCR- tai antigeenitesti), joka on otettu aikaisintaan 72 tuntia ennen maahantuloa tai todistus alle 6 kk sitten sairastetusta Covid 19 -taudista.
• Jos sinulla ei ole mitään yllämainituista todistuksista, hakeudu lentokentällä pakolliseen koronatestiin.
• Maahantuloa sujuvoittamaan voit täyttää ennen paluumatkaa Finentry-tiedot www.finentry.fi

Mikäli saavut THL:n vihreäksi luokittelemasta matalan koronailmaantuvuuden maasta (listan löydät täältä), ei koronatestiä tarvita lentokentällä Suomeen saavuttaessa.

Mikäli sinulla on vain ensimmäinen rokotus 2:n rokotuksen sarjasta tai negatiivinen testitulos

• Käy koronatestissä aikaisintaan 72 tuntia maahantulon jälkeen ja vältä kontakteja muihin ihmisiin kunnes olet saanut negatiivisen testituloksen
• Jos et mene koronatestiin, suosittelemme vahvasti, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa asunnossa tai majapaikassa asuviin ihmisiin 14 vuorokauden ajan maahantulosta

Mikäli sinulla on täysi rokotussarja (2 rokotusta) tai alle 6 kk sitten sairastettu Covid-19

• Uutta testiä ei vaadita
• Karanteenia ei tarvita, ellei tartuntatautilääkäri päätä arviossaan toisin

Koronatestin varaaminen

finentry.fi
• oleskelupaikkakunnan koronaneuvonta
omaolo.fi (helsinkiläiset)

Covid_maski

MUITA OHJEITA

Ota mukaasi kasvomaskeja
Lentoasemilla ja lennoilla edellytetään suun ja nenän peittävän suojuksen käyttöä. Maskeja kannattaa pakata tarpeeksi mukaan, koska niitä ei välttämättä ole kaikilla lentoasemilla myynnissä. Pienten lasten ja matkustajien, joilla on maskin käytölle terveydellinen este, ei tarvitse käyttää maskia. Todistus on  lentoyhtiöstä riippuen esitettävä pyydettäessä tai siitä on tehtävä selvitys jo ennen matkaa.

Saavu hyvissä ajoin lentoasemalle
Lentoasemalla noudatetaan turvavälejä, jonka vuoksi lähtöselvitys, turvatarkastus ja koneeseen nousu saattavat kestää tavallista kauemmin. Lentoasemalle kannattaa saapua vähintään 2,5 tuntia ennen lennon lähtöä.

Tee lähtöselvitys internetissä
Lähikontaktien vähentämiseksi lentoasemalla suosittelemme lähtöselvityksen tekemistä internetissä aina kun se on mahdollista.

Säilytä turvaväli
Lentokoneeseen noustaan pienemmissä ryhmissä jonojen välttämiseksi.

Lämmön mittaus
Joillakin lentoasemilla matkustajilta saatetaan mitata lämpö.

Matkustusilmoitus
Suosittelemme tekemään matkustusilmoituksen osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/ ja seuraamaan kohdemaan tilannetta aktiivisesti.

Lisätietoa kohdemaista saat mm.

• Finnairin sivuilta: www.finnair.com/fi-fi/matkustusrajoituskartta
• EU-maiden maahantulosäännöksiä päivitetään sivustolle https://reopen.europa.eu/fi.
Huomaathan, että mahdolliset kauttakulkumaat voivat myös asettaa omia maahantulorajoituksia.
• Lisätietoa Suomeen palaamisesta www.finentry.fi/

Lue esitettämme 

Vuoden 2022 esitteemme ilmestyy loppuvuodesta.
Vuoden 2021 matkat löydät nettisivuiltamme.

Uutuudet 2021

Tässä esimerkkejä tämän vuoden uutuuksistamme:

Ajankohtaista

24.11.2021
Toimistomme marras- ja joulukuun aukioloajat
24.09.2021
Vuoden 2022 matkoja avattu myyntiin!
27.08.2021
Ohjeita turvalliseen matkustamiseen Covid 19 -pandemian aikana
05.07.2021
Puhelinnumeromme on muuttunut